Noteringar

Noteringar från närområdet och lite annat:

2002 häckade Kornknarren här i det höga gräset. Den lilla rackaren sprang här med 6 ungar och ”knarrade” halva natten i ett par månaders tid, hoppas hon kommer tillbaka igen.
Här finns också rådjur och räv som ibland håller till i skogsdungen bakom stugan.

2007 var Kornknarren tillbaka och häckade, men tyvärr slog bonden av det höga gräset. Du kan tänka dig vad som hände när trutarna och kråkorna fick syn på ungarna.
På senaste tiden har även havsörn synts till här i trakten.

2011 har Kornknarren återvänt efter missödet 2007. Nu har hon 5 ungar och kutar omkring både på åkern och i potatislandet på vår tomt. Varje år slår ju bonden sitt gräs för att få foder till sina djur. Men i år klarade Kornknarren sina ungar från att bli uppätna av kråkor och trutar genom att springa in i det höga gräset som växer intill en mur. Härligt att hon har lärt sig av tidigare händelse.

I år, 2012, har vi haft bo och ungar av Rödhake och Koltrast i trädgården. Koltrasten byggde sitt bo i ramen på en övergiven cykel.

Den 21/9 2015. Nu har jag fått se dem, mittemot Gräsgårds kyrka ca: 500 m. ut i Östersjön, DELFINERNA. Var ute och fiskade och plötsligt fick jag se något som hoppade upp ur vattnet, jag stirrade flera sekunder innan jag fattade att det var 2 Delfiner som hoppade i takt flera gånger, kanske en minut eller så innan dom försvann. Första gången jag har sett Delfiner i ”mitt” fiskevatten.
Tranorna håller på att äta upp sig inför sin årliga flytt, det är hundratals kanske tusen. En härlig upplevelse när dom flyger över tomten och ”snackar”.

Den 10 okt. 2015 är Tranorna fortfarande kvar och Kungsfågeln har kommit till vår trädgård i förra veckan. Snart är sommaren slut, då ska trädgårdsmöblerna in.
Fågelveckan har gjort en rivstart. Runt Torngårdslokalen har det stannat nästan hundra bilar på och vid vägen. Alla på jakt med långa kameraobjektiv och kikare, för att hitta en liten gynnare vid namn TAJGABLÅSTJÄRT, är inte mycket mindre än en Kungsfågel. Tänk vad en liten rackare på ett fåtal gram kan intressera vuxna herrar och även damer.

Vad tog vintern vägen? 2015 hade vi 14 dagar snö utan Ölandsfåken och utan drivor upp tillköksfönstret. 2016 ser ut att bli liknande som 2015 men med ännu mindre snö. Nu står min fina snöplog och vänta på snö upp till öronen. Egentligen är det ganska skönt att slippa Ölandsfåken och snö fram till maj månad.

Nu, den 4/4 är våren här på riktigt enligt mig. Det är tio grader varmt men det är en kall vind från nordost och mulet. Trädgårdsarbetet är i full gång men potatisen får vänta några veckor till innan det är dags för sättning. Har inte tagit ut hojen ännu men det rycker lite i högerhanden som gärna vill gasa lite ”försiktigt”.

Den 5 juni 2016 har MC-turerna börjat på alvar. I går var det en runda från Däck Roy till Lindby med nästan hundra andra. Den träffen är alltid trevlig, även om det kommer en regnskur, som det gjorde i år. Denna träffen är en traditionell träff med en runda på 8 – 10 mil med frågor på vägen samt lekar när man kommer fram, grillad korv och kaffe tillhör också.
Den stora kortegen som var i början på maj var också en härlig resa från Ljungbyholm till Nybro med stopp på torget och Storgatan. Efter en timme och lite fika bar det iväg till Färjestaden, där samlades vi på hamnplanen. Hela kortegen samlade 4 – 5 hundra hojar av skiftande storlek och utseende. Tyvärr fanns det en del förare som inte hade en aning om hur man kör i kortege.

Hösten ha plötsligt kommit. Idag 2016-09-18 är det lite kyligt och svag vind. Svalorna har dragit dit pepparn växer och Tranorna är på ”smörgåsbordet” för att hämta kraft för flytten till Iberiska halvön, eller kanske till Afrika, dom har inte svarat på min fråga var dom ska landa efter luftfärden 😉.

2017, den första dagen, ingen snö så långt det norra ögat kan se. Traktorn med snöplog är framkörd, så nu kan det börja snöa. Hösten 2016 var en blåsig årstid och inget fiske. I år hoppas jag att båtmotorn startar, vilket den inte gjorde 2016. Det har varit snöfattigt i två år, ska det bli likadant i år? Jag tror inte det, det vita kommer nog ner i januari eller februari. Nu är det 11-kaffe.

Den sista dagen i januari 2017. Nu börjar man bli lite orolig om denna vinter ska bli lika snöfattig som de två senaste. I sommar var det ju problem att få vattnet att räcka till på Öland. Blir det ingen snö så blir det ingen snösmältning i år heller, Aj Aj Aj. Om nu kung Bore läser detta så förstår han nog vårt problem på Öland.

Vi är nu inne i halva februari och inget snöfall i våra trakter ännu. Nu kom postbilen, han har inte haft några som helst problem med Ölandsfåk eller något i den stilen hittills i år. Ett lätt puder med snö ligger längs murarna. Egentligen är jag personligen inte i behov av snö, det är ganska skönt att slippa skotta och anstränga mitt 70-åriga hjärta.

Mars nr. 5.Nu är det en vecka sedan jag hörde lärkan för första gången i år, Tofsvipan kom även den vid den tidpunkten. Nu är våren på gång men kanske inte riktigt ännu. I dag regnar det som det inte har gjort på länge. Vinterdäcken får ligga på en tid till, men jag har god lust att ta av dom och även ställa undan snöplogen för denna vintern som kom av sig. Tre vintrar utan en enda Ölandsfåk, hur ska det sluta egentligen, ska vi få så milda vintrar i fortsättningen så säljer jag snöplogen.

Den 23 mars 2017 är det idag. Sol med 8 gr. Varmt, man kan äntligen vara ute i trädgården och rensa lite i rabatterna. Ska byta till sommardäck på bilen till helgen och nu får man nog säga att det är riskfritt att koppla loss snöplogen för denna säsongen. Klockan är fem och solen gömmer sig bakom låga slöjliknande moln. Nu doftar det kaffe, det får man inte missa.

MC-kortege från Ljungbyholm den 6 maj, en fantastisk känsla att vara en av flera hundra MC-förare som kör i kortege. Körde från Ljungbyholm till Nybro, stannade en timme och gottade oss i solvärmen med en glass. Kl. 12.00 körde vi till Färjestaden och visade upp våra cyklar för många intresserade. En härlig och solig dag, nu ser vi fram emot nästa utflykt.

Nu är jag här igen, den 16 maj. Harvarit lite upptagen med allehanda pyssel en tid. I dag är det kanonväder, nej nej det är inte krig, jag menar att solen skiner och nästan vindstilla. Håller på att isolera väggar och taket i snickeboa, så att jag kan vara där även på vintern. Är biten av trä, vilket är väldigt trevligt. Ställer även i ordning skåp och bänkar och slänger onödigt material, vilket är väldigt svårt men jag måste för att få rum i lokalen själv. Nu har klockan passerat 19 och Dexter och jag behöver uppsöka ett träd eller stolpe i trädgården.

Solsken och blåst den 24 maj. Nu börjar tulpanerna dra sig tillbaka och vissna, och snart är gräset brunt. Än så länge får gräsklipparen bekänna färg, en till två gånger i veckan. Våren har passerat snabbt som attan, och sommaren är här men det är inte kallt när tidningen kommer på morgonen. I dag var det åtta grader vid 4-tiden i morse. Siw vattnar perennerna som vi säljer vid vägen. Snart ska vi åka till Kalmar och kolla läget + handla lite smått och gott.

I dag firar vi nationaldagen i Mörbylånga och även i hemmet. Solen skiner och det är varmt väder.

Den 7 juni, blåst och välkommet regn. Löken och potatisen skrattar med hela blasten, för nu växer det så det knakar. Solen tittar fram några sekunder ibland, men i det stora hela är inte väder att rensa ogräs i rabatterna i dag.

I dag är det den 21 augusti 2017. Tror faktiskt att sommaren är i det närmaste över, det är kallt på morgonen när tidningen hämtas. Det är inte minusgrader men det är bara 8–10 grader plus och känns som att frosten inte är långt borta. Sommaren har i övrigt varit som en svensk sommar ska vara, lite regn mellan solskensdagarna. Här i Torngård har vi pysslat i trädgården och målat lite på svinhusets östra gavel. Det har även kommit upp ett ”nytt” fönster där. Nu är klockan åtta och dags för frukost.

Nu har det hänt det som inte ”kan” hända. Sannolikheten för att det inte ska hända…. Du vet Harrisburg med Tage Danielsson. Texterna som är nedskrivna från den 21 augusti 2017 tills i dag är borta. En liten enkel knapptryckning och vips så är noteringarna någon annanstans. Fn vet var.
Nu går vi vidare den 15 juli 2019. I går var vi på grillfest i Seby läge tillsammans med badföreningen, en trevlig fest med 25 – 30 glada medlemmar. I dag gick solen upp 04:47 och den borde gå ner 22:06. Elvakaffet är avklarat och i kväll är det dags för cirkelträning för seniorer i Alunhälsans lokaler i Degerhamn.

Denna veckan har det hänt en hel del. I onsdags kväll var det grillfest vid Ås hembygdsstuga med ett femtiotal trevliga personer.
Torsdagen bjöd på marknad i Mörbylånga, där träffar man kända och okända ansikten. Karl Jan var där enligt traditionen. Vi fikade på Söderbönor som var proppfull med fikasugna.
Idag söndag den 21 juli 2019 kom det gäster till stugan. Nu är det dags för femfikat.

Idag är det den nionde augusti tjugo hundranitton klockan nio. I går var vi på en helt väderlös film i Torngårdslokalen, den handlade om en hispig man som skulle gräva ner en fiberledning.
Vi i Torngård har en solig dag med 20 grader varmt. Dagen bjuder på trädgårdsarbete och Siw plockar av de sista havtornsfrukterna. Bönderna runt om i trakten skördar sin säd denna veckan. Tornseglarna jagar mat till sina ungar både högt och lågt, snart sticker dom men än är det några kvar. Nästa vecka ska vi smaska på kroppkakor i Ås hembygdsförening, det ser vi fram emot. Frukosten är avklarad, så nu är det dags för en ny dag i trädgården.

Nu är det vecka 36 2019. Rådjuren skäller. Tranorna gapar och skriker i skyn. Gässen samlas i jättestora flockar och äter spillsäd på åkrarna. Jag tror att hösten har smygstartat hos oss i Torngård trots att vi hade 27 grader varmt två dagar i veckan som gick. Kungsörnen inspekterar sina jaktmarker över området där vi bor. Tornseglarna och stararna flyttade i förra veckan, i alla fall de flesta. Igår söndag var vi och kollade på en fotoutställning som Ölands Fotoklubb visade i Naturrum vid udden. Medlemmarna ställde ut både närbild och bilder på natur och fåglar, en mycket uppskattad utställning. Nu är klockan åtta och Rådjuren har gått in i dungen i öster och skrivaren vill ha frukost.

Fågelskådarvecka Nr. 42. Idag är det dimmigt och jä….. höstväder. Kungsörnarna kollar området där vi bor nästan dagligen, men det är inte lika många som de tvåbenta med en massa dyr optik om halsen. För min del får kameran vara hemma för man ser knappt var man går. I övrigt är det lika trevligt, i Torngård, som vanligt. Potatisen togs upp förra veckan och dalierna nu i dagarna. Gräsklipparen har fått semester och är ren och fin där den står i garaget. Inredningen i båten är slipad och lackad, motorn är äntligen färdigservad med nya kolvringar. Nästa vecka ska vi lyfta i motorn i båten igen efter servicen, eller veckan därpå. Ha de.

Vecka 45, gäststugan är stängd för i år och hösten är här med minusgrader på natten och dis o dimma om dagarna. Tranorna och gässen har lämnat kommunen för att sola och bada på annan ort kan jag tro. Isbjörnar finns inte hos oss, men Räv och hare är allt vanligare, på senaste tiden har jag även sett en och annan Utter. Häromdagen hittade jag ett recept på ett bröd, så nu håller jag (på egen hand med hjälp av Siw) på att baka ett bröd. Vi ska kolla om det går att äta nu till elvakaffet.

Är nu tillbaka (V.51) efter en tids problem med en höftled. Ny höftkula gör att det är, framför allt nattetid, lättare att vara på topp. Vintern borde vara här nu men den har inte fått fart ännu, det är plusgrader nästan hela tiden och blåsigt så att det viner i knutarna. Nu ska vi åka till Vårdcentralen och lägga om såret efter operationen i höften.

Tre månader sedan operationen, fortfarande ont i området där höftkulan sitter. Ingen snö hittills i Torngård. Det verkar som det blir tredje året som snöplogen får vila. Såg Lärkan och Vipan häromdagen, men någon vinter syns inte till.

Vecka 27. i går söndag var det nog den varmaste dagen i år men idag blåser det en svag vind så det känns lite behagligare. Reparationen av sjöboden fortgår och idag är det bara ett skal och knappt det. Släpkärran ska besiktigas i morgon så då blir det en runda till Färjestaden. Nu är det kvälle.

Jo jag är vaken (2021-01-13) men har haft lite annat att lägga vantarna på. Vantar var väl att ta i, tiden är lagd på en sjöbod i Gräsgårds hamn som börjar att ta form. Utsidan och taket är i stort sett klart, så nu håller jag på med taket på insidan. Det ska isoleras och panelas med vad det innebär.                  Nu tar vi lite kvällsfika.

Den 20 jan. 2021.Trump är borta från tronen, tack för det. Inte ett snökorn så långt ögat kan se, det är blött på vår dagliga promenad. Dexter är dyngsur efter vår runda på fägatan. Idag är det regntunga skyar, men jag ska till sjöboden och snickra lite som jag har kvar innan paneltaket kan komma på plats. Nu är det tid för ett litet träningspass, så att mina höftkulor palla för att klättra på stege.

Idag (2021-02-08) har jag använt snöplogen för andra gången i vinter. Senast innan var vintern 2017 då det kom lite mer än puder men inte några drivor. Just idag blåser det ostlig vind ca: 8 m/sek. Det känns som -10 grader men är -4. Nu är det 11-kaffe.

Den första mars tjugohundratjugoett. Idag har Lärkan kommit till vår bygd igen. En kär gammal vän förgyller tillvaron på Dexters och min morgonpromenad på fägatan. Tre Lärkor höll konsär i skyn och verkade ”glada” att få se oss igen. Våren är förmodligen här, nästan all snö är borta men bakslag kommer väl som ett brev på posten.

Från mars till september, tiden bara rusar iväg. Sist var våren här nu är hösten på plats. Idag den 4/10 2021 är det disigt med en aning regn men i övrigt är det prima liv förutom min atros som spökar. Vi har ju haft SKÖRDEFEST och gissa om det har varit folk i massor här på ön, särskilt i Ventlinge där det var invation. Hur många bilar och människor som helst. Kö för att komma in i ladan och invaderad 136;a. Vi stannade inte i år utan vi åkte men och fikade i vårt lugna bo. 

Vintern smyger sig på oss den 4 nov. 2021. Kvällarna är kallare och kallare för varje vecka. Janne och Eric hjälper oss med taket i sjöboden, det blir väldigt fint om du frågar mig. Ska försöka lägga in några bilder på reparationens gång. Nu är det kaffe.

2023-07-17. Tänka sig det har gått flera år sedan jag tyckte att det var kul att skriva något här. Fick en ny kula i vänster höft för ett halvår sedan, så nu börjar jag kunna gå normalt igen. I år har jag snickrat ihop 10 mesholkar och efter 2 veckor är det 6 kvar. Siw och jag har börjat att städa undan gammalt ”bra att ha” skräp som aldrig kom till användning. Klockan är nu 06.20 så nu är det dags att läsa barran.